Усеща се повишение на цената на бялата кристална захар спрямо предходната седмица » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Усеща се повишение на цената на бялата кристална захар спрямо предходната седмица

Акценти

  • Седмични ценови изменения са отчетени в четири области – София, Перник, Пловдив и Шумен

Леко повишение на средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната спрямо предходната седмица.

Цените на едро на захарта се движат в диапазона от 1,10 лв./кг (Пловдив) до 1,50 лв./кг (Варна). В единадесет области се наблюдава поскъпване на продукта на тържищата в границите от 0,7% до 11%. Най-значително в Бургас, а само в три – поевтиняване, достигащо до 4,3% в Пловдив. В резултат, средната цена на едро на захарта се повишава с 1,6%, до 1,26 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) захарта се предлага на цени от 1,22 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,44 лв./кг. (Варна и Шумен). В пет области ценовите стойности се покачват с между 3,6% и 11,1%. Най-чувствително в Перник и София. Това води до увеличение на средната цена на дребно на захарта в ГТВ с 1,6% на седмична база, до 1,30 лв./кг.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) варират от 1,29 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,68 лв./кг (Разград). Седмични ценови изменения са отчетени в четири области – София, Перник, Пловдив и Шумен. Там продуктът поскъпва в рамките на 3,5% – 3,6%. Средно за страната, цената на дребно на захарта в ДТО е 1,42 лв./кг, с 0,7% над нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица цените на захарта в ДТО са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика се наблюдава в Разград – 0,36 лв./кг.

Цената на дребно на захарта в големите супермаркети е с 0,04 лв./кг по-висока от тази на едро. В четиринадесет области цените на продукта в ГТВ са с до 0,32 лв./кг (Пловдив) над тези на едро. В други шест е налице разлика в обратната посока, достигаща до 0,19 лв./кг (Ловеч).

Маржът между цените на захарта на едро и на дребно в ДТО е средно 0,16 лв./кг, като е най-голям в Бургас – 0,24 лв./кг. В по-малките магазини във Варна, Враца, Ловеч и Монтана продуктът се предлага с между 0,01 лв./кг и 0,11 лв./кг по-евтино отколкото на едро в съответната област.

 

За автора

Сродни публикации