Усвоени са 82% от бюджета на Програмата за селските райони » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Усвоени са 82% от бюджета на Програмата за селските райони

Към момента са усвоени близо 82% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 и за седемте години земеделците са подпомогнати с  2,5 млрд. евро. Това коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Нашата амбиция е в края на годината да приключим с около 92% усвояване на бюджета на ПРСР“, каза тя.
„Програмата вече има отчисления за този 7-годишен период около 141 млн. евро. Така че загубата, на практика към момента, е 141 млн. евро отчисления за предишни три години от 2010 до 2013 г. За 2015 г. работим по план тя да е минимална“, каза Танева.
Тя посочи още, че десет общини не са подали проекти до изтичането на крайния срок – 15 октомври, а изплатените по тези проекти аванси са 6,5 млн. евро.
За новата ПРСР тя отчете, че от 70 хил. регистрирани земеделски стопани 9% са кандидатствали по първите две отворени мерки от програмата, което означава, че секторът има визия за развитието си. Подадените проекти обаче надвишават в пъти бюджетите на отворените мерки.
По повод искането на винопроизводителите проектите им да имат предимство по ПРСР Танева припомни, че селската програма е с ясни приоритети и фокус на подпомагане: с предимство са плодове, зеленчуци, животновъдство. Тя посочи, че винопроизводителите имат отделна 3-годишна програма с бюджет 133 млн. евро. Плюс нея те са допустими кандидати и по ПРСР.
Министърът изчисли, че като се съберат бюджетите на лозарската програма и ПРСР се получава подпомагане от 144 млн. евро годишно за сектор „Земеделие“.

 

За автора

Сродни публикации