Унищожиха земеделски земи заради добив на въглища » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Унищожиха земеделски земи заради добив на въглища

Акценти

  • Фирмата-концесионер е задължена да инициира промяна на предназначението на земите, но това не е направено

Стопаните са възмутени, защото от фирма за добив на въглища дори не са ги информирали.

Земеделските стопани в пернишкото село Дивотино протестират срещу фирма за добив на въглища. Това беше съобщено днес в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Оказва се, че фирмата унищожава обработваемите земи на хората без дори да ги предупреди. Собствениците на възмутени и разгневени.

От Министерството на енергетиката е потвърдена информацията, че е дадена концесия за добив на въглища. Тя обаче не предоставя автоматично прави над земите, обясни още Станислав Станков от министерството. От думите му стана ясно, че те още не са сезирани официално по отношение на Закона за опазване на земеделските земи.

Ирена Соколова, която е областен управител на Перник обясни, че е издадено и наказателно постановление за фирмата „Мин Индъстри“, която пък е поканена да си го получи. Министерството на енергетиката може да преустанови дейността на концесионера след като бъде връчено постановлението.

Стана ясно, че във фирмата-концесионер са наясно с притесненията на хората. Според Валери Маринов, който е неин представител, те са в следните направления: проблеми с шума, взривните работи и земеделските земи. Необходимо е да се инициира среща между всички заинтересовани страни, за да се намери решение на проблема.

 

Сродни публикации