Умни камиони следят състоянието на стоките, които транспортират » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Умни камиони следят състоянието на стоките, които транспортират

Акценти

  • Всички стоки, транспортирани и доставяни с умния камион разполага с QR код

Разработката SPACe C eMart е дело на специалистите от компанията Panasonic

Новите технологии и изкуственият интелект навлизат все повече в ежедневието ни, не остана по-назад и търговията на селскостопански стоки. Компанията Panasonic усилено работи за развитие на концепцията си „от фермата до масата“. Тя показа своята разработка на камион с изкуствен интелект, който извършва доставка до дома на пресни плодове, зеленчуци и други продукти. Целта е да се популяризират и наложат месните храни, тези, които излизат от фермата и достигат директно до потребителя.

Самата разработка SPACe C eMart е част от разнообразните мобилни решения, които са с общото наименование SPACe C. Заедно с доставяните продукти потребителите получават и спокойствието, че купуват пресни и свежи хранителни продукти с ясен произход. На тях им се предоставя и подробна информация относно стоката, която са избрали.

Основното предимство заложено промотирането на услугата е, че тя дава свобода на домакинствата да получат желаните от тях стоки. Така се спестява време, защото продуктите достигат директно до вратата на клиента. Отпада ангажимента за хората да отделят време в забързаното си ежедневие, за да напазаруват или да се върнат обратно до супермаркета, ако са забравили нещо.

Той носи информацията относно срока на годност на продукта, съдържанието, наличието на ГМО и произхода му. Всеки камион с изкуствен интелект е оборудван с хладилна камера. Температурата в нея се контролира и задава в зависимост от транспортираните  продукти. Така се поддържат най-подходящите условия за съхранение и се гарантира запазване качествата на продуктите, които биват транспортирани. Заедно с това се контролира и влажността на въздуха в камерата. Така свежестта на превозваните храни се запазва за по-дълго. Тук идва и ролята на изкуствения интелект. Той контролира системите за проследяване жизнения цикъл на храните.

 

Цялостната концепция на разработката е да осигури качествено съхранение по време на транспорт на хранителните продукти. Паралелно с това тя би могла да помогне много в подобряване здравословните навици на населението.

 

Сродни публикации