Украйна намали вноса и износа на пчелен мед » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Украйна намали вноса и износа на пчелен мед

Акценти

  • Пчеларите в страната обвиняват именно украинския мед за спада на цените у нас

Намалението е почти двойно в сравнение с 2017 г.

За изминалите 10 месеца от 2018 г. Украйна е изнесла 33,7 хил. тона пчелен мед на обща стойност 68,5 милиона долара, посочват от държавната фискална служба.
Това е два пъти по-малко в сравнение с цялата 2017 г. Тогава общото количество изнесена продукция е била 67.8 хил. тона на равностойност 133 900 000 $.
Количеството внесен пчелен мед за периода януари-октомври 2018 г. също е намаляло с 2,7 пъти в сравнение с общия резултат за 2017 г. Казано по-точно 21 тона срещу 57 тона за предходната година.

Има ли наистина внос на пчелен мед или това е само мит?

Макар и с намален износ, много от пчеларите в страната обвиняват украинския пчелен мед за срива на цените у нас. Запознати от бранша споделят, че търговците и преработвателите в страната предпочитат вносната продукция. Тъй като тя е значително по-евтина от българската и така те могат да увеличат своите печалби.

От своя страна българските пчелари не желаят да продават продукцията си на ниска цена, но преработвателите и търговците ги поставят пред труден избор. Така те трябва да избират да продават на ниска цена и да се поддадат на дъмпинга или да откажат продажба на ниска цена, в очакване подобряване на ситуацията.

Цени на пчелен мед 2018

 

Сродни публикации