Украйна изпълни 10 квоти за безмитен износ » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Украйна изпълни 10 квоти за безмитен износ

Акценти

  • До края на годината ще бъдат в сила допълнителни квоти за зърно

Изнесената селскостопанска продукция е със 165 млн. долара повече спрямо миналогодишните стойности

До 26 ноември 2018 г. Украйна успя напълно да изпълни десет квоти за безмитен износ съгласно споразумението за свободна търговия с ЕС. Те са за мед, зърнени храни, малц и пшеничен глутен, преработени домати, сок от грозде и ябълки, пшеница и царевица, масло и птици.

По оперативни данни Украйна почти е изпълнила квотите си за скорбяла (95 %) и чесън (96 %). За втора година от 1 октомври 2018 г. функционират допълнителните квоти върху 5 групи стоки. Две от тях, за мед и преработени домати, до края на ноември вече бяха изпълнени.

До края на годината ще бъдат в сила допълнителни квоти за зърно. Обемите им за пшеница и царевица вече са били използвани. За ечемик са изпълнени само 23 %.

Така за десетте месеца на 2018 г. износът на селскостопански продукти от Украйна е достигнал 14,8 млрд. долара. Това е с 165 млн. долара повече от отчетените през миналата година.

Данните сочат, че от януари до края на октомври 2018 г., износът на селскостопански продукти от Украйна възлиза на 14,8 милиарда долара, което е с 165 милиона долара повече от този през 2017 г.

В допълнение към квотите за Украйна все още се прилагат квоти за безмитен внос на стоки от държавите-членки на ЕС в Украйна. Те се отнасят за групи стоки, като захар, птиче месо (основно и допълнително) и свинско месо (основно и допълнително).

 

Сродни публикации