Удължават срока по две мерки от лозарската програма » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Удължават срока по две мерки от лозарската програма

Акценти

  • Удължаването на тези срокове до 25 септември е мотивирано с това да се постигне по-добро използване на средствата

Земеделското министерство се готви да удължи до 25 септември срока за кандидатстване за авансови плащания по две мерки от лозаро-винарската програма.

За целта зам.-министър Василева предложи проект за промени в Наредба № 6 от 2018 г. за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Промяната е поискана от Държавен фонд „Земеделие“. На 2 август Фондът е предложил срокът за подаване на заявления за авансови плащания по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и мярка „Инвестиции в предприятия“ да бъде удължен до 25 септември.

Заявления за авансови плащания за тази година по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се подават до 10 септември.

За мярката „Инвестиции в предприятия“ срокът е до 5 септември.

Удължаването на тези срокове до 25 септември е мотивирано с това да се постигне по-добро използване на средствата.

Приемите по мерките бяха в периода 28 януари-8 февруари 2019 г. по „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и в периода 17-27 юни 2019 г. по „Инвестиции в предприятия“.

След това са отчетени свободни средства. Взето е решение да се отвори допълнителен целеви прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ за периода 19-20 август 2019 г.

Като резултат от промяната на наредбата зам.-министърът очаква да се постигне максимално усвояване на средствата от ЕФГЗ чрез НППЛВС.

„Това ще даде отражение върху дейността на приблизително 200 представители на лозаро-винарския сектор. Ще допринесе и за оптимизиране на административната дейност. Тя е свързана с усвояването на близо 45 млн. лв. Те са отпуснати от ЕФГЗ за управлението на мерките по НППЛВС 2019-2023 г.“, коментира зам.-министърът.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на земеделското министерство. Обществените консултации ще се проведат в съкратен срок за 14 дни, вместо за месец. Така ще се осигури повече време за администрацията и бенефициентите.

 

За автора

Сродни публикации