Уволниха служителка от Стара Загора, разпоредила всички да изколят прасетата си » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Уволниха служителка от Стара Загора, разпоредила всички да изколят прасетата си

Акценти

  • Представители на местната власт не разбирали сложността на ситуацията

Служителка от администрацията на община Стара Загора e уволнена от днес.

Тя си позволила на своя глава да разпространи по мейла указания към кметовете от селата на общината. Според тях заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани в личните им стопанства. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Въпросната служителка се позовала на заповед на кмета Живко Тодоров. Такава заповед обаче никога не била издавана, обясняват от община Стара Загора. Никога не е било вземано такова крайно решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужна създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани тип „заден двор“.

По-скоро препоръките от областната епизоотична комисия, но в пожелателен тон, са стопаните наистина да заколят животните от личните си стопанства, докато те са здрави. След 5 август започват масови проверки по селата дали хората отглеждат нерегистрирани официално прасета. Ако бъдат открити подобни животни, те ще бъдат умъртвявани намясто. Труповете им ще бъдат прибрани, а собствениците им ще бъдат глобени, вместо да получат някаква компенсация. Това стана ясно от указания, изпратени от областната дирекция по безопасност на храните до кметовете на общини.

До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на „африканска чума“. В областта само във ферми при промишлени условия се отглеждат над 190 хиляди прасета. Властите уверяват, че са взети нужните превантивни мерки, за да бъдат запазени те от заразата.

Смята се, че поне засега Стара планина пази област Стара Загора от болестта, тъй като вълната от болни животни все още не е успяла да я премине. Колко обаче са свинете в „задните дворове“ на хората, е неясно.

Директорът на областна дирекция „Земеделие“ в Стара Загора Елка Бонева сочи като сериозен проблем факта, че представителите на местната власт – селски кметове и кметски наместници, не разбирали сложността на ситуацията.

„Често те не само, че не ни подкрепят, но и ни дават невярна информация“, обяви тя по време на заседание на областната епизоотична комисия.

След 5 август започват масови проверки за нерегистрирани животни.

 

За автора

Сродни публикации