Уволненият директор на ДФЗ Мирослав Николов иска да обжалва » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Уволненият директор на ДФЗ Мирослав Николов иска да обжалва

Парламентарният секретар на агроминистерството Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Той беше избран на поста в понеделник от управителния съвет на фонда, след като седмица по-рано титулярът  Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха уволнени и се готвят да обжалват. Едновременно с това вчера земеделското министерство обяви и план за одобрение на забавени договори по изтичащата програма за селските райони.

 

 

Трети директор за седмица


Миналия четвъртък от ведомството на свързвания с ДПС земеделски министър Димитър Греков обявиха, че по решение на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" досегашният директор на институцията Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова (двамата обявиха пред БНТ, че чувстват подкрепа като експерти от БСП) са уволнени. На тяхно място като временен титуляр беше предложен зам.-министърът от БСП в агроведомството Явор Гечев, който обаче е в потенциален конфликт на интереси, тъй като наблюдава фонда, а в същото време трябва да го управлява, макар и временно.

Изненадата дойде на следващия ден, след като самият Гечев разпространи прессъобщение, в което се казва, че не се е съгласявал да стане директор на фонда. Така се стигна до ново заседание на управителния съвет на ведомството в понеделник, на което беше избран титуляр на поста – досегашният парламентарен секретар на земеделското министерство Атанас Добрев. Той е член на БСП, но по неофициална информация е подкрепил миналата седмица освобождаването на Николов и Александрова, за което настояваше министър Греков. В съобщение на министерството се казва, че кандидатурата му е съгласувана с премиера Пламен Орешарски. "От днес начело на най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е доказан професионалист", заявява министърът в съобщението, допълвайки, че е убеден, че Добрев достойно ще отговори на очакванията на фермерите и максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта, които бившето ръководство на фонда е забавило. "Това ще ми даде и моралното право за удовлетворение от добре свършена работа, за да си тръгна от поста с високо вдигната глава", е посочено още в изявлението.

Засега няма обявен нов зам.-директор на мястото на Виолета Александрова, в чийто ресор попада програмата за развитие на селските райони, и до редакционното приключване на броя не беше обявено дали предстои да бъде избран такъв.

 

 

Обжалване на уволнението
 


Преди вчерашното заседание на управителния съвет досегашният директор на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова дойдоха в земеделското министерство. Самият Николов обяви, че все още не е получил документ за отстраняване от длъжност и тъй като директорът е и член на управителния съвет, е решил да дойде на съвещанието му, за което е научил от медиите. Малко по-късно обаче той излезе от сградата на агроминистерството и обясни, че не е допуснат до заседанието и че е бил пресрещнат в коридора от служители на отдела по човешки ресурси, които са му връчили заповед за уволнение. Според Николов във въпросната заповед е липсвал протоколът от решението на управителния съвет, а той е правното основание за отстраняването му. Бившият вече директор обяви още, че ще обжалва решението за отстраняването му.

 

 

Какво става с европроектите


Напрежението във фонда и фактът, че има забавени договори, вече доведоха до прогнози за загуба на пари. В последните дни стана ясно, че по мерките за неземеделски дейности от програмата за селските райони има одобрени до заложения от Брюксел срок 30 юни договори с кандидати, но повечето от тях не са подписани от доскорошния директор Николов и заместничката му Александрова. Самите те твърдят, че никой друг освен тях не може да подпише документите с дата до 30 юни, когато са били директор и зам.-директор. Същевременно от агроминистерството съобщиха, че имат друг план. Той е да се използват новите правила за финансовата помощ по регламент, свързван с т.нар. помощ De minimis oт Брюксел, които могат да се приложат и за чакащите проекти след 30 юни. Условието е те да бъдат преразгледани спрямо новите правила, което според Николов и Александрова ще отнеме между 6 и 9 месеца.

 

 

Кой е Атанас Добрев


Новоизбраният директор на Държавен фонд "Земеделие" беше назначен за парламентарен секретар на земеделското министерство от настоящото правителство, има и опит в частния бизнес между 2009 и 2013 г. По времето на кабинета "Станишев" Добрев първоначално беше съветник на председателя на станалата печално известна със заменките по това време агенция по горите Стефан Юруков, а впоследствие оглави и фонд "Българска гора". Според официалната му биография е работил шест години на различни длъжности във ДФЗ, включително и като началник на отдели.
Атанас Добрев е член на БСП, като в интервю наскоро земеделският министър обяви, че има над 20 години опит в партията. Поведението му през последните седмици обаче е интересно. През миналата седмица се проведоха две заседания на ДФЗ и по неофициална информация шестима от десетте членове на управителния съвет бяха сменени. В резултат на промяната свързаните с ДПС и земеделския министър представители в ръководството вече са шестима.

Именно по решение на земеделския министър за тези две заседания Атанас Добрев е включен в управителния съвет на фонда, като е заел мястото на зам.-министъра от БСП Явор Гечев. Самият Гечев казва в официалното си съобщение, че е разбрал за изключването си от съвета "минути преди заседанието". По непотвърдена информация от няколко източника Добрев е гласувал за уволнението на предишния директор Николов и заместничката му Александрова заедно с шестимата други близки до министъра и ДПС представители в управата. Така е осигурено необходимото квалифицирано мнозинство за взимането на това решение.

 

За автора

Сродни публикации