Увеличението на тока може да доведе до покачване цената на хляба » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Увеличението на тока може да доведе до покачване цената на хляба

Увеличението на тока от 1 юли може да стане оправдание за леко вдигане на цената на хляба.

Малките производители се оплакват от по-високи разходи заради поскъпването на електроенергията и един от вариантите да ги компенсират е да завишат цените. „По наша вътрешна информация цената на електроенергията в малките пекарни е нагоре с 30 на сто на нощна тарифа и с 15 процента на дневна.

Това ще принуди производителите или да вдигнат малко стойността на сачуна, или да търсят резерви и да съкращават персонал”, съобщи за „Новинар” председателят на федерацията на хлебопоризводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Тя уточни, че повишението на цената на хляба може да не бъде понесено от пазара и затова малките хлебопроизводители да не я променят и да търсят други начини да компенсират по-скъпия ток.

По думите й стоката няма да поевтинее, докато не се въведе диференцираната ставка на ДДС за храните от 5 на сто. Тя изтъкна, че засега не се очаква промяна в цената на основната суровина за хляба. „Зърното няма да поскъпне”, категорична беше тя. И допълни, че предлагането на пшеница в световен мащаб надвишава значително търсенето.

Междувременно от земеделското министерство публикуваха анализ, от който стана ясно, че се предвижда добивът на пшеница тази година да бъде 5 млн. тона. Очаква се и значителен износ, тъй като количеството ще бъде повече от необходимото за вътрешно потребление, обясниха анализаторите. Прогнозира се общият експорт на пшеница и брашно от миналогодишната реколта да бъде с над 1 млн. тона повече в сравнение с предходната пазарна година, надхвърляйки 3,8 млн. тона.

Като цяло се предвижда реколтата тази година да е добра въпреки обилните дъждове, сочи анализът на агроминистерството. 59 900 дка са изцяло пропадналите площи със зърнени, зеленчукови и овощни култури, което е сравнително малък дял от засетите ниви. Общият размер на засегнатите площи (включително тези на 100%) е 357 000 дка. По-големи са щетите в областите Видин, Русе, Разград, София – област, Добрич, Ловеч, Монтана, Варна, Шумен, Търговище, Сливен и др.

 

За автора

Сродни публикации