Увеличава се интереса към отглеждането на лимец » Съвети в земеделието

декември 04, 2020

Увеличава се интереса към отглеждането на лимец

Увеличаването на интереса от страна на земеделските производители да отглеждат лимец ще се случва постепенно, защото изведнъж редица земеделци започнаха да произвеждат тази култура и пазарът се напълни, а в същото време съзнанието се развива по-бавно, съобщава Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. По думите му, това, което нараства в момента, ще нараства и в бъдеще, но ще се случва колебливо с крачка назад, две напред. ''Колкото повече потребителят се пристрастява към истинския хляб, към древния хляб, колкото повече той разбира разликата и смисъла да се върне към технологиите на бащите си, поне по отношение на някои храни, толкова лимецът ще се търси повече и онези, които сеят лимец, ще го правят не само за себе си, а и за преработвателната хранителна промишленост'', посочи Емил Елмазов. Според него, няма никакво съмнение, че лимецът ще поевтинява, заедно с увеличаване на площите и със струпването му на пазара, а всичко ще се развие, ще се намести от само себе си. ''Аз знам, че след 20 години почти никой сериозен човек няма да си храни децата си с днешната хлебна пшеница, поне в България. Но нека да понапредне малко общественото съзнание, нека да се прочетат някои бестселъри от световната литература като например най-големия американски кардиолог написа „Пшеницата – маскираният убиец”. Той има предвид т.нар. пшеница джудже, която след толкова много селекции е променила толкова много структурата на протеините, че днешният организъм не може да разбере да разчете тази структура и да приеме докрай тези протеини, не може да ги обработи, той няма информация за тях'', каза още Емил Елмазов. Той допълни, че лимецът така се е вградил в човешката клетка, че почти всичко се абсорбира и минава в метаболизъм, разгражда се без наличие на странични субстанции в организма.

 

За автора

Сродни публикации