Увеличаването на интереса от страна на земеделските производители да отглеждат лимец ще се случва постепенно, защото изведнъж редица земеделци започнаха да произвеждат тази култура и пазарът се напълни, а в същото време съзнанието се развива по-бавно, съобщава Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. По думите му, това, което нараства в момента, ще нараства и в бъдеще, но ще се случва колебливо с крачка назад, две напред. ''Колкото повече потребителят се пристрастява към истинския хляб, към древния хляб, колкото повече той разбира разликата и смисъла да се върне към технологиите на бащите си, поне по отношение на някои храни, толкова лимецът ще се търси повече и онези, които сеят лимец, ще го правят не само за себе си, а и за преработвателната хранителна промишленост'', посочи Емил Елмазов. Според него, няма никакво съмнение, че лимецът ще поевтинява, заедно с увеличаване на площите и със струпването му на пазара, а всичко ще се развие, ще се намести от само себе си. ''Аз знам, че след 20 години почти никой сериозен човек няма да си храни децата си с днешната хлебна пшеница, поне в България. Но нека да понапредне малко общественото съзнание, нека да се прочетат някои бестселъри от световната литература като например най-големия американски кардиолог написа „Пшеницата – маскираният убиец”. Той има предвид т.нар. пшеница джудже, която след толкова много селекции е променила толкова много структурата на протеините, че днешният организъм не може да разбере да разчете тази структура и да приеме докрай тези протеини, не може да ги обработи, той няма информация за тях'', каза още Емил Елмазов. Той допълни, че лимецът така се е вградил в човешката клетка, че почти всичко се абсорбира и минава в метаболизъм, разгражда се без наличие на странични субстанции в организма.