Уведомяваме НАП за извършваната електронната търговия » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Уведомяваме НАП за извършваната електронната търговия

Акценти

  • Всички, които възнамеряват да извършват електронна търговия, задължително трябва да уведомят НАП предварително

Всички фермери трябва да уведомят НАП, че продават продукцията си чрез интернет

До 29 март тази година, всички лица, които извършват електронна търговия трябва да информират НАП за това. Под електрона търговия се има предвид употребата на електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи. Всички земеделски стопани, който сега извършват електронна търговия или възнамеряват да упражняват такава занапред, задължително трябва да уведомят НАП преди стартирането на новите си инициативи.

Това може да се направи само по електронен път, чрез порталът на НАП за е-услуги. Необходимо е и използването на електронен подпис. Важно е да се уточни, че това задължение възниква за всички физически и юридически лица, които по занятие извършват продажби по интернет. В това число не попадат лицата, които инцидентно са продали лични вещи по електронен път.

Възможност за деклариране на електронната търговия имат всички още от 28 декември 2018 г. 10 са декларираните досега електронни магазина.

От НАП напомнят, че допълнителна информация за изискванията към е-търговците се предоставя от Информационния център на телефон 0700 18 700.

 

Сродни публикации