Тютюнопроизводители търсят политическа подкрепа, след като ЕК отказа да разреши доплащания в земеделието » Съвети в земеделието

юли 30, 2021

Тютюнопроизводители търсят политическа подкрепа, след като ЕК отказа да разреши доплащания в земеделието

Акценти

  • Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас в сравнение с миналата година

Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с политическите партии и българските евродепутати заради отказа към момента на ЕК да разреши националните доплащания в земеделието за следващия програмен период.

Председателят на съюза и кмет на община Сатовча Арбен Мименов изрази тревогата, че без национално подпомагане тютюнопроизводството ще бъде ликвидирано, а хората ще напуснат страната. Неприятните новини се отнасят и за фермерите.

„Към момента няма изглед да бъде одобрена преходна национална помощ за подпомагане на тютюна. Между другото разбрахме, че няма да има подпомагане на животновъдството – крави, овце и кози“. Това коментира Мименов пред БНР.

Не повече от месец е времето, в което може да се реагира пред ЕК с искане националните доплащания да останат и през следващите 7 години. „В срещи с политическите партии и евродепутатите да изградим обща позиция и натиск в България да има преходна национална помощ“, призова кметът.

Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас в сравнение с миналата година. Към момента регистрираните са едва 2300. Тези, които се преориентираха към други култури, също са излъгани от търговците. Повече от година не е платена произведената в Гоцеделчевско лавандула, каза Мименов. „За над 250 000 лева неплатена лавандула. Към момента няма изглед хората да си получат парите“, сподели той.

 

За автора

Сродни публикации