Тютюнопроизводители излизат на протест заради данъци » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Тютюнопроизводители излизат на протест заради данъци

Акценти

  • В Силистра от НАП вече са изпратили на тютюнопроизводителите писма за доброволно плащане на данъците за периода от 2013 г. до 2017 г.

В някои области на страната изискуемите данъчни задължения са от 2013 г., а в други от 2017 г.

Днес по обяд трябва да се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите. Част от темите, които се очаква да бъдат дискутирани са относно данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства за предадена продукция.

Част от тютютнопроизводителите заплашиха, че ще предприемат протестни действия. Вече трета година те чакат средства от страна на гръцка фирма. Тя е изкупила суровина от реколта 2016 г., но така и не се е разплатила за тях. Хората искат да се намери решение на проблема, информират от БНР.

Преди дни производители от цялата страна се срещнаха в Каолиново и се обединиха около идеята и готовността да протестират в своя защита. Те ще чакат до обяд, когато в 12:30 започва заседанието на Консултативния съвет и проблемите трябва да бъдат решени. В случай, че това не се случи, хората са предвидили да блокират главния път Шумен-Силистра в района на село Пристое.

Любопитното е, че една част от производителите са получили плащания, но други не са. Хората се надяват да се реши и проблемът с данъчното облагане на средствата, които получават като национална помощ. За целта би било добре на заседанието да присъства и експерт от финансовото министерство.

Какъв е казусът са данъчните задължения?

Според тютюнопроизводителите проблемът за данъчното облагане на средствата им вече 5 години чака адекватно решение. Хората са на мнение, че тълкуването на закона от тях и от данъчните е коренно различно. Стана ясно, че в Силистра от НАП вече са изпратили на тютюнопроизводителите писма за доброволно плащане на данъците за периода от 2013 г. до 2017 г. Хората не са съгласни да им се търсят толкова стари задължения. В други области като Шумен, Смолян и Благоевград изискуемите задължения са от 2017 г.

Необходимо е да се намери решение на проблема и то да подпомогне уеднаквяването на данъците и подхода на работа на служителите от НАП в отделните райони на страната.

Очаква се на заседанието днес да бъдат коментираи и средствата от преходната Национална помощ за тютюн за кампания 2018 г.

Според данни на Националната браншова асоциация за последната година произведеният тютюн е намалял с 4 000 тона. За съжаление на производителите все още има фирми, които купуват суровина и не плащат за нея.

 

Сродни публикации