Тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница на ГКПП "Илинден" в знак на протест » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница на ГКПП „Илинден“ в знак на протест

След два часа протестът на тютюнопроизводителите край село Господинци приключи и движението по пътя към гръцката граница на ГКПП „Илинден“ беше възстановено. Полицейското присъствие в региона остава засилено. През днешните протестни действия не се стигна до сериозна ескалация на гражданското недоволство и нарушение на обществения ред.
Заместник председателят на 42-то Народно събрание Алиосман Имамов присъства на протестните действия на тютюнопроизводителите в Гоце Делчев и региона. Имамов посочи, че кризата в тютюнопроизводството е факт след 2012 година, когато тогавашното правителство е “ремонтирало” закона за тютюна. Алиосаман Имамов посочи, че именно тогава е бил премахнат регистъра на фирмите, които изкупува тютюн, както е бил премахнат и регистъра на всички тютюнопроизводители от Гоце Делчев и региона. В момента няма представа за броя на тютюнопроизводителите в региона. Имамов посочи, че от първостепенна важност е да се възстанови отговорността на държавата чрез промяна в закона за тютюнопроизводството. „Тютюна е социална стока и не можа да бъде въведена нейна алтернатива в регионите, е които той се произвежда. Държавата е длъжна да подпомага тютюнопроизводителите”, каза Имамов. Той посочи, че сегашното управление има съмнение за картелно сдружение, което е между фирмите изкупуващи продукцията, като се стига до настоящото подбиване на цените. Имамов обеща на протестиращите, че се заемат с проблема и скоро ще се стигне до по-високи цени в изкупната цена на тютюневата реколта тази година.
Областният управител на Благоевград Муса Палев също присъстваше на протестните действия на тютюнопроизводителите от Гоце Делчев и региона. Той бе тук, за да изрази категоричната си подкрепа на правителството към исканията на протестиращите тютюнопроизводители. Според областният управител исканията на тютюнопроизводителите са ясни и основателни. “Няма основание за намаляване цените на тютюневата реколта тази година, тъй като реколтата е сравнително по-добра от миналогодишната”, категоричен бе Муса Палев. Той призова всички тютюнопроизводители да бъдат единни, а се обърна към фирмите, които изкупуват реколтата, да не притискат тютюнопроизводителите, тъй като те са партньори в бизнеса.
Целта на управляващите е тютюнопроизводителите да се доведат до безизходица. Не трябва да се позволява подобно отношение между фирмите и тютюнопроизводителите. Това каза пред протестиращите в село Господинци производители кметът на Община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Той заяви, че в момента реколтата мухлясва и се разваля в домовете на хората, а това води до тенденционното намаляване на цените за тютюна. Недоволните тютюнопроизводители са изготвили декларация с искания. В нея се посочва, че са нужни спешни мерки в закона за тютюна и тютюневите изделия. Гражданите искат да има регистър на тютюнопроизводителите и фирмите изкупвачи, начална и крайна дата на изкупната кампания. Тютюнопроизводителите са направили обръщение и към ЕС за промяна в периода, в който да се изплащат субсидиите. „Местните производители отглеждат тютюн, за да преживяват, а не за печалба и е крайно време управляващите да го разберат”, каза още Арбен Мименов.

 

За автора

Сродни публикации