Тютюневият пазар е заплашен от спирала на понижаващи се цени » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Тютюневият пазар е заплашен от спирала на понижаващи се цени

На последния Консултативен съвет по тютюна бе направен решителен завой към връщането на държавата в сектора. Отново се заговори за увеличение на субсидиите, което освен на здравата логика противоречи и на интереса на данъкоплатците. Но пък последните традиционно никой не ги пита, а и те като че ли стават все по-безразлични към начина, по който се харчат парите им. За сметка на това посоката, в която се тръгва, е напълно в тон:

 

1) със задаващите се избори и амбициите на ДПС за четвърти евродепутат

2) със стремежа на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) да остане основен представител на сектора

3) с частните интереси на няколко членове на ДПС по места, които пряко се възползват от плащанията

4) с интереса на търговските фирми, които могат да предлагат по-ниски изкупни цени.

 

Все по-вероятни изглеждат промени в Закона за тютюна в посока създаване на регистър на тютюнопроизводителите, към който може да бъде добавен и регистър на изкупвачите на тютюн. Циркулира предложение и за връщането на държавните оценители по качеството, които щели да служат като "арбитри" при възникването на спорове между производители и търговци. Предвижда се и създаване на камара по тютюна, конституирана от заинтересованите страни, която ще регулира пазарните отношения. Многократно сме коментирали вредните последствия от подобни предложения, а именно ограничаване на конкуренцията, внасяне на корупционен риск, непазарно влияние върху цената и създаване на предпоставки за изкуственото ѝ понижение, търговия с политическо влияние за сметка на данъкоплатците и т.н., и т.н.

 

Ще припомним и че националните доплащания за тютюн не са обвързани с производство и се дават за произведена продукция през периода 2007 – 2009 г., както и че поне на теория те трябва да служат за преориентиране на производството към други култури. Според отчета на НАТ-2010 обаче площите с тютюн са нараснали с 2500 хектара през 2013 г. Заедно с искането националните доплащания да нараснат от 100 на 120 млн. лв. за предстоящата кампания изглежда все по-вероятно пазарът да влезе в спирала на понижаващи се цени. Тогава ще е много по-трудно да се обвини либерализацията за случващото се.

 

За автора

Сродни публикации