Търсят се стопани за кучетата от Общинския приют в Дупница » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Търсят се стопани за кучетата от Общинския приют в Дупница

Акценти

  • БАБХ апелира Община Дупница да предприеме действия за осиновяване на кучетата

Служители на ОДБХ – Кюстендил извършиха проверка в Общински приют за безстопанствени кучета – Дупница на 3 юли 2019 г.

След нея се установи,  че в приюта не са изпълнени мерките по създаване на условия за настаняване на кучета с различна големина. Не са създадени и условия по връщането им на местата на залавяне в срок. За прилагането на тези мерки вече има издадени предписания от предишни проверки.

ОДБХ-Кюстендил към БАБХ издаде разпореждане за спиране експлоатацията на Общинския приют до изпълнение на мерките. Търсят се нови стопани на 26-те кучета, настанени и отглеждани в приюта до момента.

При преглед на физиологичния и здравен статус на настанените в обекта животни е установено, че животните са в добро общо състояние. Те не демонстрират страх и не проявяват симптоми на заболяване. Също така в приюта не се прилага евтаназия на животни, когато няма обективни предпоставки за това.

Кметът на Община Дупница е задължен и отговорен да обезпечи правилното хранене и отглеждане на 26-те кучета в приюта до намирането на нови стопани.

В тази връзка от БАБХ апелира Община Дупница да предприеме действия за осиновяване на кучетата, отглеждани в приюта.

Разчитат и на съдействие от представителите на неправителствените организации за защита на животните и гражданите при решаването на този казус. Целта е всички съвместно да осигурят най-добрите условия за животните от приюта.

 

За автора

Сродни публикации