Търсят се начини за подкрепа на млекопроизводителите » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Търсят се начини за подкрепа на млекопроизводителите

Заради тенденцията за спад на цената на млякото в Европа България очаква подкрепа от някои страни членки на Европейския съюз (ЕС) за предложението да бъдат предприети мерки за подкрепа на всички производители на мляко и млечни продукти в ЕС. Това стана ясно от коментар на земеделския министър Десислава Танева пред журналисти.

Бе гласувана позицията на страната за предстоящия на 26 януари Съвет на ЕС по земеделие и рибарство. На съвета ще бъде представена информация за ситуацията в сектора след руското ембарго.

В приетата позиция се казва, че секторите мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци са най-засегнати от ембаргото. Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото и затова се предлага да има европейски експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България настоява и за временна държавна помощ за млекопроизводителите, за да се избегнат масови фалити в цели региони. 

„Предложихме директна подкрепа, а средствата за нея да дойдат от страните, които при производството на мляко надвишават  квотите си“, обясни Танева. Вече имало страни, които подкрепят позицията на страната ни.

Танева съобщи още, че министрите са гласували и промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които се синхронизират новите правила за директните плащания за периода 2015-2020 г. Законът предвижда да бъде създадена Система за съвети в земеделието, която да включи сегашната Национална служба за съвети в земеделието и други лица, които консултират фермерите.

На въпрос докъде е стигнала работата по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 агроминистърът каза, че се очаква скоро да бъдат изчистени докрай всички бележки на Брюксел (б. р. те бяха над 400) и до края на месеца програмата да бъде гласувана от МС. След това преди официалното одобрение на ЕК може предварително да бъдат отворени две мерки – инвестиции в земеделски стопанства и млад фермер.

 

Надежда Бочева

 

За автора

Сродни публикации