Търсят причината за АЧС в Провадийско » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Търсят причината за АЧС в Провадийско

Акценти

  • От Българската агенция по безопасност на храните апелират стопаните да окажат съдействие и да усвоят животните си

Предприетите до момента мерки за защита не успяха да спрат заразата

След като бяха потвърдени положителните резултати на взетите в с. Тутраканци проби стана ясно, че и в страната има вече зараза с Африканска чума по свинете. До момента специалистите имат няколко версии за навлизането на болестта. Трудно е да се установи първоизточника, тъй като заразата е лесно преносима. Може да се разнесе в резултат на движение и транспорт на хора, туристи, животни, фуражи, храни. Според ветеринарните специалисти за случая в провадийското село причинител е фураж закупен от Констанца и използван тук.

Към момента в село Тутраканци са умъртвени и загробени 65 прасета. Има полицейско присъствие на входовете и изходите. Извършва се дезинфекция. Вземат се проби и от с. Бозвелийско, което попада в 3 километровата рискова зона. В случай, че и те се окажат положителни ще се предприемат мерки за евтаназиране на животните и там.

Специалистите съветват стопаните да не прибягват до самолечение. Изключително важно е дори и при най-леките симптоми на заболяване по животните да бъдат уведомени ветеринарните власти. Така донякъде биха могли да се ограничат разпространението и негативните последствия от болестта.

От Българската агенция по безопасност на храните апелират стопаните да окажат съдействие и да усвоят животните си. Така ще се предотврати разпространението към по-големите индустриални ферми, а и месото ще може да се употреби, а не да се подложи на унищожение. Предстои в близките дни да започнат и пробите на животните в 10 километровата наблюдавана зона.

 

Сродни публикации