Търсят още заразени с бруцелоза » Съвети в земеделието

септември 28, 2023

Търсят още заразени с бруцелоза

Акценти

  • Заради опасност от разпространение на заразата са направени изследвания на 9 човека, които са работили и/или контактували с животните и овцете във фермата

Само ветеринарят, който се е грижил за овцете е дал положителна проба

Преди месец в село Вуково, област Кюстендил беше регистрирано заболяването бруцелоза по дребните преживни животни. Ветеринарният лекар, който се е грижил за овцете в стопанството, къде е обявено огнището на заразата, също се е заразил с болестта.

Заради опасност от разпространение на заболяването са направени изследвания на 9 човека, които са работили и/или контактували с животните и овцете във фермата. Положителна кръвна проба за бруцелоза е дал д-р Светослав Русалиев.

Органите на реда съдействат за откриването на още пастири и гледачи, работили в стопанството. Задължително е и те да бъдат изследвани за наличие на вируса. Към момента откриването им е по-трудно, тъй като хората са познати само с малките си имена, а някои от тях дори нямат документи за самоличност. Те са предимно от ромски произход.

Първите признаци на заразяването с бруцелоза са – висока температура, отпадналост, загуба на тегло. Болестта се бърка с грип заради аналогичната симптоматика. Трудно се диагностицира, а лечението и е доста продължително.

 

Сродни публикации