Търсят начини за опазване на Източнобалканската свиня » Съвети в земеделието

януари 18, 2021

Търсят начини за опазване на Източнобалканската свиня

Акценти

  • Собствениците на умъртвените прасета от обектите в Смядово и село Веселиново ще бъдат обезщетени

Собствениците, отглеждащи стада от породата източнобалканска свиня, трябва да изградят временни огради и да осигурят безопасни коридори за придвижване на стадата до ползваните оградени терени за пашуване.

Това стана ясно от решенията на Областната епизоотична комисия в Шумен във връзка с двете огнища на африканска чума по свинете в Смядово и Веселиново. Това предаде БНР.

Обектите в личните стопанства, в които са отглеждани домашни прасета в 3-километровата зона се претърсват от вчера. До момента няма установени такива, каза д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

„След загробването е направена пълна дезинфекция, но ще има и заключителна, след като измине един период от 10 дена. Всички зони са обозначени, че има огнище. Имаше полиция, която е ограничила присъствието до минимум – само заетите в дейността служители“, посочи тя.

Собствениците на умъртвените прасета от обектите в Смядово и село Веселиново ще бъдат обезщетени, съгласно Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове. Изчисленията за сумите, които ще получат, ще стане ясна около 20 ноември, стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия.

 

За автора

Сродни публикации