Търси се решение на проблема с антимикробната резистентност » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Търси се решение на проблема с антимикробната резистентност

Акценти

  • Необходимо е да се запази ефективността на антибиотиците, които са важни за хуманната медицина

Ненужната употреба на антибиотици в животновъдството трябва да се преутсанови.

Антимикробната резистентност беше причина за среща между животновъди и производители на комбинирани фуражи. Домакин на събитието, провело се в края на миналата седмица, беше Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Проблемът с антимикробната резистентност е сериозен и за решението му са нужни общи усилия. Всички участници заявиха готовност да водят заедно ефективна борба за справяне с него. Те обсъдиха възможностите за прилагането на подхода „Едно здраве“.

крави във ферма

Все по-често ветеринарната и хуманната медицина трябва да се борят с резистентността на микроорганизмите към антимикробните средства. Европейската комисия и Световната здравна организация (СЗО) насърчават държавите от ЕС да работят за справянето с него. За целта е необходимо да се приемат редица препоръки, включително и въвеждането на подхода „Едно здраве“.

Необходимо е да се запази ефективността на антибиотиците, които са важни за хуманната медицина. За постигането на тази задача следва да се намали ненужната им употреба при животните. Има държави, в които близо 80% от общото потребление на антибиотици е в сектора на животновъдството.

 

Сродни публикации