Търсим партньорство с Германия за защита на българската позиция по ОСП » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Търсим партньорство с Германия за защита на българската позиция по ОСП

Акценти

  • Обсъждането на екологизирането на ОСП вече е започнало в Германия

Общата селскостопанска политика на ЕС ще става все по-зелена.

Това каза Йоахим Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на европейската фермерска организация КОПА. Това се случи по време на дискусия в София на тема „ОСП 2021-2027“. Събитието е организирано от Национална селска мрежа и Министерството на земеделието, храните и горите.

КОПА подкрепя доброволното прилагане на зелените мерки, но те трябва да бъдат направени така, че да може да се спазват от селските стопани, според Йоахим Руквид. По думите му обсъждането на екологизирането на ОСП вече е започнало в Германия.

Според него е необходимо политическо одобрение за екологизирането на ОСП 2021-2027. „България като държава, в която селскостопанският сектор е основна част от икономиката, трябва да направи така, че да се чуе гласът й. Необходимо е да се създадат предпоставки за развитие на земеделие за следващите поколения.“, каза още Йоахим Руквид.

Днешната среща е част от ангажимента на министерство на земеделието за прозрачност в процеса по създаването на националния стратегически план във връзка с Общата селскостопанска политика.

 

За автора

Сродни публикации