Търговците печелят най-много от млякото » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Търговците печелят най-много от млякото

Цената на литър прясно мляко се покачва от 4 до 5 пъти от млекопроизводителите до крайния потребител, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
В крайната цена на млякото влизат транспорта до млекопреработвателното предприятие, пастьоризирането, опаковането, транспортните разходи до магазина и данъкът добавена стойност, обясни Зоров. "Оттук нататък започва търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40-50%."
Млекопроизводителите продават литър сурово мляко на цена между 0.35 и 0.65 лв, заяви Зоров. Според него литър мляко, което да става за бутилиране и е с високо качество се изкупува на цена между 0.5-0.6 лв. След това се заплаща по 0.05 лв на литър за транспорт от производителя до цеха. За производствени разходи се заплащат около 0.17 – 0.22 лв за литър. Кутиите или бутилките, в които се продава продуктът също излизат по 0.20 и 0.30 лв за брой. Транспортирането на готовия продукт от цеха до магазина излиза между 0.07 и 0.10 лв на литър мляко. Така цената на литър мляко, закупено за 0.50 лв, става около 1.10 лв без ДДС.
Зоров обясни, че в страната ни има излишък на сурово мляко и млечни продукти. Той напомни, че българските производители получават поне два пъти по-ниски субсидии в сравнение с колегите им от Европейския съюз.
Миналата седмица фермери се срещнаха с премиера Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева, където им бе обещано, че държавата ще отпусне допълнителна финансова помощ от 26 милиона лева за животновъдите и ще се стимулира изкупуването на българските млечни продукти чрез изменения на изискванията за Българския държавен стандарт.
Млекопроизводителите настояват българските млечни продукти да бъдат с намалено ДДС.

 

За автора

Сродни публикации