Търговците на тютюн чакат законови промени, за да започнат изкупната кампания » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Търговците на тютюн чакат законови промени, за да започнат изкупната кампания

Търговците на тютюн изчакват приемането на законови промени, заради което се бави старта на изкупната кампания. Друга причина за забавянето е пазарната и производителната конюнктура на Балканския полуостров, коментират производители.
В Закона за тютюна и тютюневите изделия се планира да бъдат заложени защитни механизми, което ще гарантират договорите между тютюнопроизводители и търговци. В България и Гърция, а също и в Турция и Македония, се произвеждат около 90% от количеството ориенталски тютюн в световен мащаб.„Ние търгуваме основно с мултинационални компании и те се съобразяват с тази конюнктура, с качеството и цените в съседните страни“, обясняват производителите.
Те чакат и клаузата за задължителното сключване на договори превантивно преди старта на всяка стопанска година. Това ще позволи да се преодолее сегашната практика пазар за тютюна да се търси, когато той е произведен, и всяка една кампания по изкупуването на тютюна да изминава под знака на протести.„Това не е добра практика и не създава сигурност за тютюнопроизводителите, а напротив – анархия и несигурност, и някои от тях се отказват от производството“, категорични са производителите.
Според тях крачка напред е и идеята за създаване на регистър на тютюнопроизводители и прекупвачи. По думите им това е крачка към стабилизиране на бранша . Според тях със сигурност ще се пребори и контрабандата, защото в България в момента се нарязва и разпространява суров тютюн в обем около 2 хил. тона.„Това са пропуснати ползи по 152 лева акциз на килограм, или около 300 млн. лева, които не влизат в хазната само от нарязан тютюн, без да включваме производството на контрабандни цигари, които имат още по-голям дял в пазара на тютюневи изделия“, допълват тютюнопроизводителите.

 

За автора

Сродни публикации