Търговците на тютюн се обединяват в асоциация » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Търговците на тютюн се обединяват в асоциация

Фирмите, изкупуващи български тютюни, ще се обединят в асоциация. Това обяви след среща с ръководството на "Булгартабак" председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов, цитиран от БНР.

Надявам се в скоро време асоциацията на търговците да е факт, каза Мименов. Според него организацията на търговците ще гарантира на тютюнопроизводителите, че продукцията им ще бъде изкупена според договорите и то на цени, адекватни на качеството.

Пет са големите фирми на българския пазар за изкупуване на тютюн. Очаква се и по-малките, около 15, да влязат в асоциацията. При ясно договаряне между производители и търговци, очакванията са за сериозно увеличение на количествата отглеждан тютюн. „Може да се създадат условия с 20 – 30 и повече процента да се увеличи производството на тютюн“, смята Мименов.

Той настоява за приемане на Закона за тютюна, за да не се отворят проблемите от последната кампания – в началото на годината имаше протести на тютюнопроизводители заради забавеното изкупуване на продукцията и ниските цени. Мименов призова народните представители от Благоевградко, а и от страната „да пренебрегнат всички политически пристрастия, популизъм и демагогия и да положат усилия Законът за тютюна да бъде приет, колкото се може по-скоро. Действително този хаос трябва да бъде премахнат“.

Припомняме, че ДПС предложи през юни закон за сектора, в който се предвижда да бъде създадена Изпълнителна агенция по тютюна, браншът да се ръководи от Националната камара, както и да бъдат създадени регистри на производителите и на изкупвачите.

От „Булгартабак“ потвърждават, че се подготвя създаването на асоциация, но не коментираха повече подробности.

 

За автора

Сродни публикации