Търговците на плодове и зеленчуци печелят повече в по-големите градове » Съвети в земеделието

май 22, 2022

Търговците на плодове и зеленчуци печелят повече в по-големите градове

Акценти

  • Предлагането на ябълки бавно набира скорост, но и цените са им все още са по-високи

Цените на  плодовете и зеленчуците по пазарите у нас се различават с поне 1лв. в зависимост от населеното място.

Килограм бяло десертно грозде във Варна може да се намери на средна цена от 3,30 лв., а на повечето пазари дори е и по-скъпо. Във Велико Търново пък струва около 2,30-2,50 лв/кг. В зависимост от сортовете грозде се забелязва, че разликата в цените се движи около и над 0,50 лв/кг.

Сините сливи пък вече гонят около 2 лв/кг. по пазарите във Варненско. До преди седмица килограм от тях струваше около 1,50 лв. Поскъпване има и при прасковите, които се предлагат на аналогични цени.

Пъпешите, които вече са по-голяма рядкост струват между 1,40-2,00 лв/кг.

Предлагането на ябълки бавно набира скорост, но и цените са им все още са по-високи. На някои места могат да се намерят дребни ябълки по 1,30-1,60 лв/кг. Крушите пък се предлагат за около 3,00-4,50 лв/кг. Такива са цените както за варненци, така и за търновци, разликата тук почти няма.

На пазарите в различните населени места цените на доматите, краставиците и пипера също продължават да варират в голям диапазон. Някои търговци привличат клиентела с различни промоции, предлагайки по-големи количества зеленчуци на по-ниски цени за килограм. В повечето случаи те са по-скоро предназначени за производството на зимнина.

Доматите в зависимост от сорта и произхода си струват между 1,50-3,00 лв/кг.

При пипера цените са близки. Разликата е, че червеният е малко по-скъп и се предлага за около 1,20 до 3,00 лв/кг. Зеленият пък струва между 0,80 и 3,00 лв/кг.

По-ниски са цените на наранените зеленчуци и тези, които имат някакви външни дефекти, но пък са годни за приготвянето на туршии и лютеница.

Краставиците също се предлагат на цени близки до тези на доматите. Корнишоните в зависимост от произхода си струват между 1,80-2,20 лв/кг.

 

Сродни публикации