Търговските вериги могат да регулират цената на хляба » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Търговските вериги могат да регулират цената на хляба

Акценти

  • В резултат на комуникацията и преговорите, които са започнати е дадено уверение от повечето от търговските вериги, че хлябът ще остане с минимална надценка

Водят се преговори с тях, за да не се повиши цената на насъщния

След като вече беше отчетено увеличение на хляба в няколко града в страната темата набра голяма скорост през последните дни. Не само насъщният се оскъпи, но и новините за скок в цените на много други продукти разтревожи още повече потребителите.

Хлебопроизводители още през лятото изразиха очакванията си, че ще се случи нещо подобно. Базирайки се на наблюденията си много от тях рано предположиха какво ще последва при занижените добиви на пшеница и скока в продажната й цена. От началото на жътвата поскъпването, което е отчетено за зърнената култура е от около 50 – 60 лв за тон. В началото на кампанията житото се търгуваше за 290 лв, а сега вече цената му е 350 лв/т.

Основен коректив за цената на хляба според по-рано направените прогнози беше и цената на природния газ. За сега обаче при нея промяна няма. Поскъпването на насъщния с 0,20 и 0,30 лв. към момента се базира основно на измененията в цените на суровините за производство.

Според министърът на земеделието, храните и горите то е неоснователно. По тази причина през последните дни е предприел нужните действия за провеждането на срещи с представителите на големите търговски вериги. В резултат на комуникацията и преговорите, които са започнати той е получил уверение от повечето от тях, че хлябът ще остане с минимална надценка. Към момента целта е тя да е достатъчна за покриване на брака и други разходи вътре във веригата, без да има калкулирана печалба. Сами по себе си големите търговски вериги играят ролята на регулатор на цените. Именно, затова и усилията за корекция са насочени именно към цената, на която те предлагат крайната продукция на потребителя. Въпрос на време е да разберем дали ще бъдат спазени предварителните договорки и какво ще се случи с цената на хляба занапред.

 

Сродни публикации