Търговията между България и Ливан е достигнала 175 млн. щ.д. » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Търговията между България и Ливан е достигнала 175 млн. щ.д.

Акценти

  • По време на изложението българските потребители ще могат да се докоснат пряко до ливанския вкус, традиции и култура

Партньорството с Ливан дава достъп на българските фирми до арабския пазар.

Вчера, на 27 юни 2019 г., беше открито специализираното изложение „Lebanese Agro – Food Expo 2019“. Гост на събитието беше заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов. Той обяви, че през 2018 г., търговията между България и Ливан е била на стойност 175 млн. щ.д. Това показва ръст от над 20%. Само през изминалата година обменът на селскостопански стоки между двете страни е достигнал 43,5 млн. щ. д. Сред водещите селскостопански продукти в българския износ за ливанския пазар са сирена, цигари, царевица и пшеница.

Изложението ще продължи до 29 юни 2019 г. в изложбената зала на ЦУМ в София. В него ще участват производители и износители на ливанска продукция в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Как се променят търговските и инвестиционните контакти между България и Ливан?

Благодарение на партньорството с Ливан българските фирми имат достъп до останалите арабски страни. Ясен знак за това са и българските компании, които участваха на изложението за хранителни стоки, оборудване за хотели, ресторанти и други заведения, ХоРеКа. То се проведе в началото на април 2019 г. в Бейрут. Смесени бизнес форуми и семинари бяха проведени в София и Бейрут през последните три години. Техният акцент беше върху възможностите за бизнес инвестиции в България. Благодарение на тях се осигури добър стимул за увеличаване на търговските и инвестиционните контакти между двете страни. Това разказа пред гостите заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов при откриването на изложението.

Според зам.-министър Иванов домакинството на София за този форум ще даде силен тласък за задълбочаване на двустранните търговско-икономически отношения. В страната ни това е първото по рода си изложение, в което участват ливански фирми от сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

„Вярвам, че мероприятието ще пожъне голям успех и ще се превърне в традиция. Между двете страни има добър, интензивен и продуктивен диалог и това е най-добрата предпоставка за развитие на успешен бизнес”, допълни още зам.-министърът. От думите му стана ясно още, че земеделието е традиционен и важен отрасъл за икономиката и на двете страни. По тази причина и България, и Ливан трябва да продължат доброто си сътрудничество в тази сфера.

По време на изложението българските потребители ще могат да се докоснат пряко до ливанския вкус, традиции и култура. Представителите на българския бизнес ще могат да се срещнат с ливанските си колеги, за да обсъдят многобройните перспективи за партньорство. Д-р Иванов припомни, че ливанските инвестиции в България са доказали своята ефективност във  времето и има създадена основа за активизиране на бизнес отношенията като резултат от създаденото взаимно доверие както между български и ливански компании, така и между търговско-промишлените и земеделски палати на двете страни.

 

Сродни публикации