Туберкулоза мори говедата » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Туберкулоза мори говедата

Отдавна забравената туберкулоза по говедата отново се е развилняла и мори добитъка. В страната има вече пет огнища на болестта, а вече пети месец нито животните се изследват за заразата, нито идват инструкции от Министерството на земеделието и храните какво да правим, алармират ветеринари от Българския ветеринарен съюз (БВС).

Расте броят на заболелите животни от болести, забравени от 2-3 десетилетия, сред които е и туберкулозата, предупреждават още медиците.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са обявили официално през януари само едно огнище на заразата в исперихското село Лудогорци, където бяха изклани 95 говеда.

Според ветеринарните лекари това се случва след 2 години мълчание по въпроса, тъй като колегите им са се натъкнали на заразата още през 2012 г.

Д-р Вяра Гришина заяви, че в момента БВС знае за още 4 огнища на туберкулоза в страната – в село Липник, село Тодорово и село Голям извор, Разградско, както и в село Бистрица, община Дупница. Има и съмнения за туберкулоза в село Тръстеник, Плевенско.

По думите на Гришина работещите на терен лекари дори нямат никаква информация за случващото се. Според БВС поне 30% от животните в България в момента не са обхванати от ветеринарномедицинско обслужване.

 

За автора

Сродни публикации