Трябва ли да се страхуваме от Африканската чума по свинете » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Трябва ли да се страхуваме от Африканската чума по свинете

Акценти

 • Всяко заболяло прасе трябва да се третира като потенциално заразено

Африканската чума по свинете (АЧС) е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.

То причинява огромни финансови загуби в свиневъдството, съобщава д-р Владимир Солаков, председател на Областна Колегия на БВС Силистра. Болестта може да доведе до над 2 милиарда лева загуби на икономиката ни, ако се наложи сектор свиневъдство в България да бъде ликвидиран. Такъв сценарии е възможен ако трябва да се предотврати разпространението на АЧС в Европа.

Предаването на вируса става чрез пряк и непряк контакт между болни и здрави животни (предимно от диви на домашни свине), чрез трупове на умрели животни, замърсени фуражи, дрехи, обувки и превозни средства. Устойчивостта на вируса в замразени и необработени термично храни е между 3 и 6 месеца.

Трябва да се знае, че хората НЕ боледуват.

Болните животни умират най-често внезапно, като преди това са показали само липса на апетит. В някой от случаите животните извършват некоординирани движения, имат кръвоизливи по върховете на ушите, по долната част на крайниците и стомаха и опашката. Могат да имат също така кървава диария и секрети от носа и очите. Всяко заболяло прасе в частният сектор трябва да се третира като потенциално заразено. В такива случаи трябва по най-бързият начин да се информира обслужващият ви ветеринарен лекар, ОДБХ или БАБХ за това.

Заболяването не се лекува. Поради факта,че вирусът е изключително изменчив няма изнамерена ваксина. Въпреки това има ясни сигнали за напреднали разработки за такава в Испания и САЩ, като прогнозата е, че до средата на 2020г. това ще стане факт.

10 практични съвета към стопаните, които имат домашни свине:

 1. Не ги хранете с домашни отпадъци.
 2. Отглеждайте ги в добре затворени помещения.
 3. Не допускайте Ваши гости да се доближават до тях.
 4. Ако сте ловец не отглеждайте домашни свине, защото в противен случай няма да бъдете допуснати на лов.
 5. Не допускайте ловци до Вашите домашни свине.
 6. Обработвайте термично закланото от Вас прасе и не предлагайте месо от него на съседите и роднините си.
 7. Заравяйте кожите и остатъците от трупа на Вашето прасе, които не възнамерявате да използвате.
 8. Замразеното месо остава опасно за 3 до 6 месеца.
 9. След клането дезинфекцирайте старателно местото, инструментите, дрехите и обувките си чрез 2% разтвор на натриева основа.
 10. При необходимост не чакайте Вашето животно да се разболее, а вземете предварителни мерки и го заколете, за да се предотврати разпространението на заболяването.

 

 

Сродни публикации