Трябва и ще има de minimis за овцевъдите и козевъдите » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Трябва и ще има de minimis за овцевъдите и козевъдите

Акценти

  • Стопаните имат трудности с реализацията на продуктите от овче и козе мляко

Животновъдите имат нужда от тази финансова подкрепа, защото друга не са получили

Вчера беше проведено заседание на Консултативния съвет по животновъдство. На него стана ясно, че финансовата помощ de minimis за овце и кози-майки под селекционен контрол се отпуска заради проблемите, пред които са изправени стопаните. Те имат трудности с реализацията на продуктите от овче и козе мляко. Това ги възпрепятства и не могат да реализират изискуемите количества по схемата за обвързано производство през 2017 г. Именно тези животновъди не са получили и никакво друго подпомагане.

По-рано тази година бяха проведени срещи между стопаните и представители на търговските вериги. Бяха обсъдени трудностите свързани с продажбата на сирене и кашкавал от овче и козе мляко.

На заседанието беше коментиран и въпроса с плащанията по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“.

Планирано е работна група да разгледа спорните казуси, които са възникнали в тази връзка. Целта е да се намери точното решение за всеки отделен случай.

Изпълнителният директор на БАБХ разясни и епизоотичната обстановка в страната във връзка с чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

 

Сродни публикации