Трупове на кози изплуваха край Дуранкулак (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Трупове на кози изплуваха край Дуранкулак (ВИДЕО)

Акценти

  • От Община Шабла обясниха, че опасност от зараза няма

Мъртви кози с румънска маркировка изхвърли морето край Дуранкулак.

Сигнал за козите подава Сергей Иванов от „Активни потребители“. В ефира на „Здравей, България“ той поясни, че се е обадил на тел. 112 привечер, а обход на мястото е направен на следващия ден.

„Обадих се на тел. 112, но се учудих, защото исках да им изпратя снимките с идентификационните номера на животните, но това нямаше как да стане. /…/ На мен лично ми е интересно откъде са тези кози. Нека да е ясно, че козите имат повече от 100 болести. Трябва да се поинтересуваме от какво са загинали тези животни“, каза Иванов.

От Община Шабла обясниха, че опасност от зараза няма.

„Ако изплува този труп, ако бъде открит, съответно мястото ще бъде обеззаразено и трупът ще бъде загробен. В сряда направихме обход на плажната ивица от къмпинг „Космос” на юг. Обходът беше дълъг. Сигналите бяха за намерен труп на коза, но ние не открихме труп на коза. Ако бъде подаден сигнал отново, ще направим пак обход. Вероятно морето си я е взело обратно или през нощта е изяден от хищници”, обясни Галя Камберова – еколог на Община Шабла.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Шабла обясниха, че в момента в общината тече пробовзимане за бруцелоза по дребните преживни животни. По думите й няма как българските служби да се свържат с румънските ветеринарни служби, независимо, че българските имат идентификационния номер на намерените кози.

 

За автора

Сродни публикации