Троен скок в цената на меда от кошера до магазина » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Троен скок в цената на меда от кошера до магазина

Акценти

  • По-висок е рискът скоро да няма кой у нас да се занимава с пчеларство и затова трябва да се намерят начини за субсидиране на сектора

Tройно скачат цените на пчелния мед от кошера до магазина, научи „Монитор“.

Румен Балински от Обединения български пчеларски съюз обясни, че за обикновения мед в момента изкупната цена е 3,80 – 4,00 лв. за килограм. За биологичния – около 4,50 лв. По думите му нормалните нива са съответно поне 5,50 лв. и 6,00 лв.

Според браншовика подобно положение на нещата е пагубно за стопаните, отглеждащи пчели за поминък и добиващи мед, а не за да изкарват допълнително пари над основните си доходи. По думите му поне една десета от хората с кошери си изкарват прехраната с пчеларство. „В момента добивите са малко по-ниски от миналогодишните и тези цени са убийствени за пчеларите.

Някои от колегите по морето и в най-големите градове са по-добре. Затворили са цикъла и си продават меда директно на дребно по пазарите“, поясни Балински. Така не зависят от прекупвачите.

Пчеларите с по-голямо производство обаче не можели да реализират цялото количество на дребно и са принудени да продават предимно на едро.

„Причина за срива са останалите немалки количества неизкупен мед от 2018-а. Освен това у нас около 2000 т се внасят от Китай и от Украйна за 1,40 евро на килограм до склада на търговците и те отказват да купуват българския мед. Очаква се и нов безмитен импорт на цели 45 000 т в страните от ЕС от Аржентина и Бразилия. Продукцията от чужбина след това се смесва с малки количества наш мед и се продава в Евросъюза като български“, уточни той.

Балински каза, че причина за ниските изкупни цени са и нароилите се множество пчеларски организации, чийто брой вече е 17.

Според него до края на годината би трябвало всички те да се обединят и да защитават реално интересите на пчеларите. „Нямаме все още браншова организация като във Франция, където пчеларите се грижат само до произведат меда, като е осигурена реализацията на продукцията и на дребно, и в чужбина“, поясни той.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, също смята, че има нужда от обединение в сектора.

Според него основната причина за ниските изкупни цени е големият внос на мед в България. „При цена на меда 10 – 12 лв. за килограм на дребно изкупната цена трябва да е при всички положения над 6,00 – 6,50 лв., поне над половината. Сега е три пъти по-ниска и това е нерентабилно за пчеларите“, смята браншовикът.

Той добави, че е все по-висок рискът скоро да няма кой у нас да се занимава с пчеларство и затова трябва да се намерят начини за субсидиране на сектора.

Румен Балински припомни и друг проблем в сектора – за обещаните пари от земеделското министерство по „де минимис“ за отровените пчели, от които нищо не е платено.

Оказало се, че пчеларите не са дали доказателства. „Най-евтината проба за това обаче е 400 лв. и хората не могат да си ги позволят“, поясни Балински. По думите му земеделците у нас за щяло и нещяло използват хербицида глифозат. Когато чуждите купувачи намерят и най-малкото количество от него в меда, връщат партидата или искат силно сваляне на цената.

Преди дни пък пчелари от Врачанско алармираха за 30% по-ниски добиви тази година.

 

За автора

Сродни публикации