Тритикале » Съвети в земеделието

ноември 28, 2020

Тритикале

Акценти

  • Тритикалето е по-устойчиво на кореново и базично гниене

Значение, разпространение и производство.

Тритакалето е относително нова житна зърнена култура, която представлява кръстоска на пшеница (Triricum sativum), като женски родител и ръж (Sekale cereale) като мъжки партньор. От латинските имена на двете култури произтича наименованието тритикале. От кръстосването се получава стерилен хибрид, който се третира с алкалоида колхицин за да се увеличи хромозомния набор (полиплоидия) и се получат фертилни растения (т.н.“първично“ тритикале). Съвременните търговски сортове произлизат чрез кръстосването на тритикале х тритикале („вторично“ тритикале).

Целта на кръстосването е да се обединят ценните признаци на двете родителски форми. Добивите и качеството на пшеницата са по-добри от тези на ръжта. Ръжта има по-добра устойчивост на болести и толерантност към стресове на окопната среда. Зърното на тритикале е по-едро от това на обикновената и твърда пшеница, но е с по-малко хектолитрово тегло и при воден дефицит е спаружено. То е с по-високо съдържание на протени, но глутенът е с по-ниско качество от това на обикновената и твърда пшеница. Значително предимство е по-високото съдържание на незаменимата аминокиселина лизин, поради което зърното от тритикале се оползотворява по-добре като фураж в сравнение с царевицата и другите житни зърнени култури.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации