Тритикале – култура с ценни стопански качества » Съвети в земеделието

юли 08, 2020

Тритикале – култура с ценни стопански качества

Акценти

  • Тритикалето е устойчиво към праховитата и твърдата главня и поради това не е необходимо да се третира посевния материал срещу причинителите им

Тритикале е ново житно растение, което е създадено от човека чрез кръстосване на пшеница и ръж.

Първи това е извършил през 1870 г. английският ботаник Wilson, но константни пшеничено-ръжени хибриди за пръв път получава немският селекционер Rimpau през 1891 г.

Реколтираното зърно се използва за фураж, а от брашното на пшеница и тритикале в съотношение 75% към 25% се получава хляб, който е с високо белтъчно и лизиново съдържание. Зьрното се използва за производство на спирт и бира. Брашното от тритикале съдържа малко глуген с ниско качество, което го прави подходящо за приготвяне на сладкиши. Тритикале се отглежда и за зелена маса, която съдържа повече протеин, от тази на пшеницата и ръжта. Приготвеното от зелената маса на тритикале сенно брашно е по-богато на каротиноиди и минерални вещества.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации