Тревожност преди старта на розобера заради разпространението на коронавируса (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Тревожност преди старта на розобера заради разпространението на коронавируса (ВИДЕО)

Акценти

  • Очаква се от Гергьовден до средата на юни 40 000 души да излязат на полето

Стартът на розобера предизвика тревога.

Производителите в България са притеснени, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността на работниците. Очаква се от Гергьовден до средата на юни 40 000 души да излязат на полето, за да събират розовия цвят.

Масивите в Розовата долина скоро ще дадат розов цвят. Мариан Русев е един от производителите в Карловско, на който му предстои да наеме работници за розобера. Притеснява се, че няма да знае всяка сутрин кой работник ще идва, за да му напише декларация.

Освен това розопроизводителите се притесняват, че няма да са в състояние да гарантират социалната дистанция и хигиената на полето.

„Ние не можем да носим отговорност пред хора, които нямат дори образование. Как да ги научим на хигиена за седмица-две”, чуди се Станимир Богданов, розопроизводител от Карлово.

В условията на извънредно положение се търси начин за провеждане на безопасна кампания. Стопаните искат да бъдат разписани специални инструкции, както за транспортирането на работниците до полето, така и за самия розобер. Притеснени са и за разходите. Очакват и по-ниски изкупни цени.

„Разходите, които всеки розопроизводител е направил не са малки и не съм убеден, че държавата ще успее да ги компенсира с каквато и да е форма на подкрепа”, заявява Христо Николов от Асоциацията на розопроизводителите. Оттам очакват инструкции от Националния оперативен щаб за провеждане на розобера тази година.

 

За автора

Сродни публикации