Точно дозиране на торовете » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Точно дозиране на торовете

Акценти

  • Предозираното обилно торене провокира появата на някои болести

ДОЗИРАЙТЕ ТОЧНО ТОРОВЕТЕ

Знае се, че за нормалното си развитие растенията се нуждаят от азот, фосфор и калий. С дозираното торене, препоръчвано от специалистите, те ги получават в точно определено съотношение. Това е т.нар. балансирано торене. Нарушеният баланс на торене вреди на растенията.

Стопаните често бъркат като увеличават дозата на азотния тор. В тези случаи се постига много бърз ефект, но не се взима под внимание, че от предозираното азотно торене зеленчуковите култури страдат. В много от случаите и моментът не е точно подбран. Причината понякога разсадите да не се прихващат е, че се внасят азотни торове малко преди разсаждането или веднага след него.

Трябва да се знае, че не бива да се тори с азотен тор, когато има роса, защото той ще изгори растенията. Особено трябва да се внимава при пипера – да не се задържат зрънцата на амониевата селитра във фунийките на листата.

Предозираното обилно торене провокира появата на някои болести. Ако сте внесли по-голяма доза азот, фузариозата ще порази в по-голяма степен тиквените растения. Поради излишък на азот в почвата се увеличава съдържанието на вода в клетките на растенията. Зелената им маса нараства, става сочна и податлива на гъбни и бактериални болести.

ОБОРСКИ ТОР – КАКВО ВНАСЯМЕ С НЕГО

При използването на добре угнил оборски тор в почвата се внасят 200-300 кг органични вещества, около 5-6 кг азот, 2-3 кг общ фосфор и 5-6 кг калий, почти всички микроелементи, както и полезна микрофлора, която повишава биологичната активност на почвата.
Внесените химически елементи в килограми с 1 тон оборски тор са следните: азот – в говежди тор – 3-5 кг, в конски тор – 5-7 кг, в овчи тор – 8-9 кг; фосфор – в говежди тор – 1-3 кг, в конски тор – 2-5 кг, в овчи тор – 1-3 кг; калии – в говежди тор 3-6 кг, в конски тор – 3-8 кг, и в овчи тор – 6-7 кг. (Ф)

 

Сродни публикации