Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива.
Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни.
И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен, съветват от „Дарик“.
През предстоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме.
Цвекло – То е целогодишно. Най-добро е все пак през есента. Цвеклото е богато на бетаин. Той укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати. Те подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.
Зеле – То е богато на фибри и съдържа доста вода. Зелето, включително миниатюрният му вариант, известен като брюкселско зеле, съдържа витамин А и С. Има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.
Ябълки – Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите. Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.
Червени боровинки – Те са най-добри между октомври и ноември. Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.
Чесън – Това е природното лекарство. Съдържа алицин. Това е химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.
Круши – Те са чудесен източник на фибри. Плодът има богат набор от енергийни вещества. Съдържа най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода. При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава. На киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.
Червени чушки – Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С, както е при червените чушки. За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка. Добавете ги в салата. Може да ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин.
Джинджифил – Това е изключително приятна храна за есента. Тя дава много топлина. Предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии. Облекчава стреса. Чаят от джинджифил действа и освежаващо.
Сладки картофи – Те са богати на бета-каротен и витамин С. Укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици. Подобряват храносмилането и лекуват запек.
Тиква – Ползата от тиквата е огромна. В нея се съдържат едни от най-важните микроелементи – магнезий, калий, калций, фосфор и натрий. В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини е витамин К. Той практически липсва в останалите плодове и зеленчуци. Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории. Това я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.