Топлото време подпомогна развитието на посевите » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Топлото време подпомогна развитието на посевите

Акценти

  • В Бургаския район рапицата и есенните култури са в много добро състояние заради по-ранната сеитба

До дни се очаква и семковите овощни видове да започват да цъфтят в Бургаско.

Земеделски стопани на места в страната се безпокоят от липсата на влага. Хората са притеснени за развитието на посевите. В различни части на Северна България рапицата и есенните култури не се развиват така добре както в Бургаския регион. Там посевите са в много добро състояние заради по-ранната сеитба. Благодарение на есенната влага братенето е било успешно и вече е към своя край. Започва следващата фенофаза – формиране на възли и вретенене.

Земеделските стопани в областта се надяват на пролетни дъждове, за да могат растенията да се развият по-добре, да натрупат листна маса и да изхранят в последствие зърното.

При овощните култури вече е достигната фенофаза „цъфтеж“. За разлика от тях семковите видове все още са във фенофаза „бутон“, очаква се много скоро да започне и техния цъфтеж. Положителните температури отчетени досега са оказали много добро влияние върху развитие на дръвчетата. Земеделските стопани се надяват през идните месеци да не възникнат неблагоприятни метеорологични промени.

 

Сродни публикации