Топлото време е намалило устойчивостта на посевите към измръзвания » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Топлото време е намалило устойчивостта на посевите към измръзвания

Акценти

  • На места в Европа статусът на втвърдяване на зимните култури е още по-ниска

Необичайно топлото и меко време в Европа в периода до 10 февруари е допринесло за намаляване устойчивостта на посевите към измръзвания.

Това съобщават експертите от Европейската служба по мониторинг на агрокултурите. В отделни части на Франция, Балтийските страни и Източна Европа са били регистрирани най-високите температури от 1979 година насам. Те отчитат много по-ниска устойчивост на посевите към измръзване в Германия, Полша, Балтийските страни, Балканите и др.

В региона на Средиземноморието и Иберийския полуостров топлото и меко време е било придружено и с дефицит н влага в почвата. Падналите в края на януари валежи в някои части на Румъния не са били достатъчни за компенсиране недостига на влага.

В по-голямата част от засегнатите региони това няма да има пряко въздействие върху културите.

Над средните валежи ще са необходими в края на зимата и в началото на пролетта. Така ще се поддържа оптимален растеж на зимните зърнени култури. На места в Европа статусът на втвърдяване на зимните култури е още по-ниска. Липсата на втвърдяване при зимната пшеница я прави податлива на проникване на студен въздух.

Закаляването е биофизиологичен процес при зимните култури. При него в отговор на студените атмосферни условия клетъчното нишесте се трансформира в захар за да устоят на неблагопроятните климатични условия. Дългосрочната прогноза за времето за следващите три месеца (март-април-май) показва по-топли от обичайните условия в по голяма част от Европа, Русия и Скандинавието.

 

За автора

Сродни публикации