Този месец се очаква повишение на цената на пшеницата » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Този месец се очаква повишение на цената на пшеницата

Акценти

  • Зърнопроизводителите очакват в края на този месец да започне и износът на пшеница за Русия, Украйна и целия Черноморски регион

През август цените на зърното показаха леки колебания, но по-често те се движиха надолу.

У нас много от зърнопроизводителите забавиха продажбата на зърно именно заради ниските цени. Според запознати стабилизиране на търговията се очаква до края на този месец, предаде БТА.

Сега хлебната пшеница се продава за около 300 лв/т. През този период на миналата година цената беше 350 лв/т. Сега купувачите могат да се снабдят с фуражна пшеница за 285 лв/т.

В последните дни на август голямата разлика между цените „купува“ и „продава“ беше причина за липсата на активна търговия и малко на брой сключени сделки.

Тази година реколтата е с много високо качество. Глутенът в нея е между 25-28. Малко по-ниско е хектолитровото число. Това се дължи на дъждове, които паднаха по време на жътвата.

Зърнопроизводителите очакват в края на този месец да започне и износът на пшеница за Русия, Украйна и целия Черноморски регион.

У нас тази година стопаните от Добричкия регион прибраха близо 719 400 тона пшеница. Само за сравнение през 2018 г. добивите бяха в размер на 660 863 тона.

 

Сродни публикации