Тече инвентаризацията на животните у нас » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Тече инвентаризацията на животните у нас

Акценти

  • Ветеринарните власти са започнали да заличават липсващите животни и регистрират тези, които се отглеждат незаконно

Ветеринарните власти вече са заличи значителна част от „виртуалните“ животни в системата.

Продължава работата на експертите във връзка със започналата инвентаризация за установяване броя на „виртуалните“ животни. Промените породени от несъответствията в броя на реално отглежданите и декларираните животни вече намира своето отражение в информационната система, пише БНР.

Информацията за получени субсидии за липсващи животни не е тайна. Много от стопаните, които реално са запознати със ситуацията търпят недобросъвестното отношение на своите колеги, което ги ощетява финансово заради изплащането на средства там където няма за какво.

Съгласно законовите изисквани животновъдите са задължени да информират ветеринарните власти за всяка промяна в стопанствата си. Практиката показва, че това не се случва и много от животните дори нямат регистрация или пък имат, но не съществуват.

Такива в системата има много. Често те са на преклонна възраст поне според данните. Не са преглеждани от ветеринари, нямат ваксинации или каквито и да било манипулации, никога не са транспортирани. Изобщо за тях липсва каквато и да било информация от изискуемата, знае се само, че ги има. Дали това наистина е така вече става ясно. Хиляди са говедата, овцете, козите и прасетата, които съществуват по документи, но липсват в стопанствата.

При проверките ветеринарните власти са започнали да заличават липсващите животни и регистрират тези, които се отглеждат незаконно без да са декларирани.

В случай, че някои от стопаните установи служебно изгубено животно, то той има възможност да подаде заявление, за да бъдат възстановени данните за него. Чрез извършваната актуализация на системата следва да се предостави информация за реална и точна бройка на отглежданите животни у нас.

 

Сродни публикации