Технология за хранене на зайци » Съвети в земеделието

октомври 28, 2020

Технология за хранене на зайци

Акценти

  • Зайчетата растат най-интензивно до 3,5-4 месеца, поради което е необходим повече протеин в дажбите им

Зайците са растителноядни животни, отличаващи се с висока интензивност на растеж, висока плодовитост и скорозрялост, поради което и нуждите от хранителни вещества са големи. Делът на храната на зайците достига 75 % от себестойността на продукцията.

Потребност от хранителни вещества

Енергия

Енергийните потребности на зайците зависят от масата, възрастта и физиологичното им състояние.

Протеин и аминокиселини.

Недостигът на протеин в дажбата намалява интензивността на растежа, понижава продуктивността и влошава здравословното състояние. Разходът на фураж за единица продукция се увеличава. От количеството на съдържащия се в дажбата протеин зависят гъстотата и качеството на космената покривка. Повишена потребност от протеин имат растящите зайчета и зайкините с уплътнени озайчвания. В сляпото черво на зайците протича бактериален синтез на белтъчните вещества. Количеството им обаче покрива незначителна част от потребностите -на протеин и незаменими аминокиселини, особено при младите зайци.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации