Технология за създаване и отглеждане на лавандула » Съвети в земеделието

май 06, 2021

Технология за създаване и отглеждане на лавандула

Акценти

  • Вегетативното размножаване става чрез резници, отводи, отчесване, разделяне на туфите и др

НАИМЕНОВАНИЯ И СИНОНИМИ:
Български: Лавандула
Латински:Lavandula vera D.C.,
Руски: Лаванда аптечная, лаванда настоящая, лаванда колосовая
Немски :Lavender
Френски: Lаvаndе

ЗНАЧЕНИЕ. ХИМИЧЕСКИ СЪСТАВ. ПРИЛОЖЕНИЕ

Лавандулата е етеричномаслена култура, която заема големи площи в България. Отглежда се главно за получаване на висококачествено етерично масло. Цветът се използва за конкрет и лавандулов спирт за козметиката, парфюмерията и фармацевтичната промишленост, а така също и в медицината. Съцветията (Flores lavandulae officinalis) се използват в свежо състояние за получаване на етерично масло, а в сухо в билколечението и ароматотерапията.

Съцветията съдържат 0,9 -2,4% етерично маело, до 12% танинови вещества, захари, антоциани, тоциани, восъци. Етеричното масло съдържа най-много линалилацетат 42 – 62%, който определя качеството и аромата му. В малки количества в маслото има още гераниол, линалол, борнеол, кампфен, мирцен, кариофилен. Етеричното масло е прозрачна, подвижна течност, жълта на цвят, със свеж и фин лавандулов аломат. При температура 20°С има относително тегло 0,876 – 0,892. Лавандуловият конкрет се екстрахира от свежа, незапарена цветна маса, прибрана от началото на цъфтежа до фаза масов цъфтеж – при 40 – 80% цъфнали съцветия и третирана в екстракторите с петролеев етер. Представлява жълтозелена до зеленокафява вазелино-подобна маса, която съдържа над 65% абсолю. По мирис българският лавандулов конкрет се нарежда сред най-добрите в света. Абсолюто, получено от конкрета, е жълтозелена лесно подвижна течност, с характерния лавандулов аромат.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации