Технология за отглеждане на пъпеши » Съвети в земеделието

декември 11, 2024

Технология за отглеждане на пъпеши

Акценти

  • След поникването на растенията, когато се образува 2-ри -3-ти същински лист се извършва прореждане

Традиционното отглеждане на пъпеши у нас на открити площи е средноранното производство, чрез директна сеитба на семената. Плодовете се предлагат на пазара през месеците август и септември. Периодът на консумация може да бъде удължен до късна есен чрез застъпването на сортовете, чиито плодове след прибирането се нуждаят от следберитбено доузряване.

Пъпешите са светлолюбиви и топлолюбиви растения. Оптималната температура за растеж и развитие е 28-30°С.

Изисквания към факторите на растеж

Необходимо е да се отглеждат при поливни условия. Въпреки че имат мощна коренова система и могат да използват влага от по-долните почвени слоеве, поливането е наложително. Голямата листна повърхност, голямата транспирация и формирането на големи плодове довеждат до значителен разход на вода и за получаването на високи добиви е необходимо да се осигури оптимална почвена влажност. Най-големи са изискванията към влага в почвата в периодите на цъфтеж и нарастването на плодовете.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации