Твърдият Brexit ще засегне много от заетите в аграрния сектор » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

Твърдият Brexit ще засегне много от заетите в аграрния сектор

Акценти

  • 5 100 българи може да загубят работата си, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение

От Великобритания у нас сега се внасят стоки за 767 млн. долара, а износът възлиза на 32 млрд. долара

Много от сънародниците ни търсят начини да изкарват прехраната си зад граница. В селското стопанство на Великобритания, а и не само там, има сериозен брой заети българи. В случай, че страната излезе от ЕС без споразумение, т.е. с “твърд” Brexit, около 5 100 души ще останат без работа.

Според проучване на Института за икономически изследвания в германския град Хале (IWH). Сред работниците директно от британски компании са наети 1 700, а 3 400 работят с такива, но чрез посредническа фирма.

Очаква се негативното влияние на твърдия Brexit да засегне голяма част от хората, отишли във Великобритания от различни точки на света. Там или чрез партньорски взаимоотношения препитанието си осигуряват хора от Китай, Франция, Германия, България и др. Прогнозите показват, че най-малко ще са засегнатите от Австрия и Естония. Отражение ще има и върху работата на фирмите, които си партнират с компании във Великобритания.

Прогнозите показват, че най-тежко ще пострада германската автомобилна индустрия. Тя е с най-голям дял от износа на най-голямата европейска икономика. Секторът на бизнес услугите във Франция пък ще бъде най-потърпевш, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение.

Направените проучвания показват, че страната ни осъществява внос в размер на общо 767 млн. долара. Износът ни за Великобритания се равнява на почти 32 млрд. долара. За съжаление заетите в селскостопанския сектор ще са най-засегнати. Те ще трябва да се насочат към други държави или да се завърнат в България, ако искат да продължат развитието си в тази насока.

 

Сродни публикации