Твърда пшеница – характеристика, сортове, място в сеитбообръщението » Съвети в земеделието

юли 08, 2020

Твърда пшеница – характеристика, сортове, място в сеитбообръщението

Акценти

  • У нас твърдата пшеница се засява на излужени смолници, канелени горски почви и типични черноземи

Твърдата пшеница е традиционна за страната ни култура. По стопанско значение и разпространение тя заема второ място след обикновената мека пшеница. Основното предназначение на твърдата пшеница както у нас, така и в много други страни по света е използуването й като незаменима суровина за производство на макарони и други видове хранителни продукти.

Особено ценни са белтъчините на твърдата пшеница и преди всичко мокрия глутен. Произведените макаронени изделия имат приятен златистожълт цвят и висококачествени хранителни достойнства. Поради тази причина зърното от твърда пшеница е широко търсено на международния пазар, при това на по-висока цена от тази на обикновената пшеница.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации