Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година

Акценти

  • Розопроизводителите ще бъдат категорично подкрепени според загубите, заяви министърът

Близо 5 млн. тона е очакваната зърнена реколта от пшеница тази година.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в МС след днешното заседание на Консултативния съвет по зърно.

Тя подчерта, че и тази годината страната ни ще запази обемите си за самозадоволяване с хляб и фураж. По думите й, България е на едно от челните места по експорт на зърно за трети страни и ЕС.

„Ще запазим категорично статута си на голям нетен износител на зърно и през настоящата маркетингова година“, отбеляза Десислава Танева.

Независимо от неблагоприятните за посевите агрометеорологични условия в настоящата стопанска година се очаква добра реколта.

„Прогнозите за очаквания добив на зърнопроизводителите са за 4,5 млн. тона. По прогноза на Комитета по полски култури и зехтин към Европейската комисия, страната ни очаква 5,8 млн. тона“.

Това каза още министър Танева. Изтъкна още, че винаги реалните добиви са излизали с 10-15 % по-високи от прогнозните.

Към момента не се очаква покачване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб.

Извършват се обследвания по искания на земеделските производители.

„До момента са издадени констативни протоколи за 28 хил. дка, основно в Североизточна и Източна България. От януари до април месец тази година в райони като Варна и Добрич с натрупване в различните месеци, валежите са били от 10 % до 30 % от средната месечна норма“, каза още тя.

МЗХГ прилага държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделските стопани за напълно пропаднали площи на 100% в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия. Тя е с максимален бюджет от 4 млн. лв. годишно. „И тази година стопаните ще получат обезщетенията си по помощта в същата календарна година, така както и за 2019 г., когато за първи път платихме тази помощ за различни пропаднали площи от климатични събития в самата календарна година“, поясни още тя.

Няма механизъм, по който да се подпомагат пропаднали площи под 100 %.

„Заявените за подпомагане до момента площи са 200 хил. дка. Някои от тях са с много малък процент на пропадане. На база на общите площи, дори и тези, които са с под 100 % , имаме около 1 % засегнати площи от сушата, които ще бъдат с намалени добиви. 28 хил. дка са площите, които ще бъдат без добиви“, поясни Десислава Танева. Тя допълни, че там, където има пропаднали площи на 100 % , все още тече срокът за корекция на заявленията за подпомагане. „Ако тези площи бъдат разорани, могат да бъдат сменени с угари в заявленията за подпомагане, тъй като все още тече срокът на подаване на заявленията за подпомагане по Директните плащания на площ и корекциите са възможни“, каза още министър Танева.

 

За автора

Сродни публикации