Танева: Недоговорените бюджети да се пренасочат за подкрепа на уязвими производители » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Танева: Недоговорените бюджети да се пренасочат за подкрепа на уязвими производители

Акценти

  • Страната ни предлага Преходната национална помощ да бъде приложена чрез адаптивни инструменти към настоящата ситуация

Недоговорените бюджети по европейските програми, които са към МЗХГ, да се пренасочат към уязвими производители, като подкрепа заради COVID-19.

Това предложение към ЕК отправи министър Танева по време на заседание на Съвет на министрите на земеделието на ЕК. То се проведе вчера с конферентна видео връзка.

Предложението включва недоговорираните средства да се прехвърлят в общ фонд, който да се управлява като механизъм на извънредна държавна помощ. ,,Това ще бъде един пакет за борба срещу последиците от пандемията. По този начин всяка държава членка бързо и ефективно да има възможност да разписва мерки в рамките на този бюджет“, изтъкна министър Танева.

Това ще позволи да бъдат подпомогнати най-уязвимите производители:

  • – сектор „Плодове и зеленчуци“;
  • – рибарство и аквакултури;
  • – млечни продукти.

Помощта ще им позволи да компенсират направените извънредни разходи във връзка с COVID -19, както и за възможност за съхранение на продукцията. „В България ресторантьорството и туризма имат основно значение за разпространението на продукцията на посочените уязвими производители“, коментира министър Танева.

Българският министър приветства насоките на Европейската комисия за ,,зелени коридори‘‘.

Тя подчерта, че от интерес на фермерите е с предимство по тези коридори за транспорт да бъдат както медицинските стоки, така и храните и превозът на животни.

По време на заседанието бе обсъдено и прилагането на Преходната национална помощ. Министър Десислава Танева заяви, че на фона на пандемичната обстановка, в която се намира цяла Европа, страната ни предлага Преходната национална помощ да бъде приложена чрез адаптивни инструменти към настоящата ситуация. Останат ограниченията единствено в секторен план. „Също така предлагаме и с цел гарантиране перспективата на фермерите да продължим дебата за ОСП. Този за Зелената сделка да бъде отложен”, допълни още Танева.

 

За автора

Сродни публикации